woensdag 20 februari 2013

Wie kroont zich all-round kampioen(e)??


Met de wereld kampioenschappen in Schladming achter de rug hebben we nog een maand voor het wereldbeker seizoen weer ten einde is en de zomer periode aanbreekt.
Verwachte en onverwachte prestaties zijn verricht op alle onderdelen.

Zoals verwacht domineerde Ted Ligety de reuzen slalom en liet hij maar weer eens zien waarom hij de baas is op dit onderdeel. Helaas voor Marcel Hirscher die hier op een stunt had gehoopt maar na de eerste run genoegen moest nemen met de 3e plaats achter Svindal met respectievelijk 1.30 en 1.31 seconden achter Ted Ligety. De meester had het gat meteen geslagen dat ook niet meer gedicht zou worden. Toch heeft Hirscher het nog enigszins recht kunnen trekken door Svindal voorbij te gaan en de tweede plek te veroveren in de 2e run. 

Marcel Hirscher heeft de slalom op zijn naam gezet en het leek erop dat Ted Ligety genoegen nam met de 1e plaats op de Super G en GS door de 1e afdaling niet te finishen. Svindal, die alleen de Downhill op z’n naam kon schrijven had waarschijnlijk op wat meer gehoopt.
Bij de mannen heeft Hirscher die met 1135 punten ruim aan de leiding gaat de rest vooralsnog achter zich gelaten. Aksel Lund Svindal volgt met 921 punten, Felix Neureuther met 776 en Ted Ligety met 736 en op de 5e plaats Ivica Kostelic met 705 punten.

Met het einde in zicht zijn er toch nog veel plaats verschuivingen mogelijk. De Super G en Downhill in Garmisch Partenkirchen (DUI) en Kfitfjell (NOR), de Slalom en Reuzenslalom in Kranjska Gora (SLO) en de laatste Downhill, Super G, Slalom en Reuzenslalom in Lenzerheide (SUI) komen er nog aan dus het wordt nog een spannende maand. Ik hoop dat Svindal ons nog kan verrassen door de laatste Downhill afdalingen op zijn naam te gaan zetten, waarvan eentje voor het thuispubliek. We zullen zien.

Het vrouwen skiën heeft een grote klap opgelopen bij de kampioenschappen. Eén van de publiekstrekkers en voormalig en meervoudig wereldkampioene en mijn heldin, Lindsey Vonn, had een ongelooflijk harde crash waarbij ze haar scheenbeen brak. Ik heb de video meerdere malen gezien en word er nog altijd misselijk van als ik het been zie gaan. De crash paste ‘goed’ in het seizoen van Vonn. Ze lag al eerder in het ziekenhuis vanwege darmklachten en nu zien we haar zeker voor de rest van het seizoen niet meer terug. Ik wens haar alle stekte en hopelijk zien we Vonn volgen jaar in Sochi.

Zoals enigszins verwacht heeft Tina Maze, die onverslaanbaar is dit seizoen, haar voorsprong op de andere skiester weer wat verder kunnen uitbreiden. Met haar zege op de Super G en 2e plek op de Reuzenslalom heeft ze weer indrukwekkende resultaten neergezet. Ook Mikaela Shifrrin die pas 17 jaar oud is heeft zichzelf bewezen door haar 3e wereldbeker overwinning te boeken op de Slalom en gaat daarmee aan leiding in het Slalom klassement. Desalniettemin is de afstand die Tina Maze heeft bereikt op de andere skiesters in het overall-klassement niet meer in te halen. Ze gaat fier aan leiding met meer dan het dubbele aantal punten, 1694, op Maria Riesch,806, die de tweede plek bezet. 
De geblesseerde Lindsey Vonn staat nog op 3 met 740 punten gevolgd door Anna Fenninger met 704 punten. Ook Katherin Zettel is nog in de race voor een top 3 plek met 697 punten en datzelfde geld voor Mikaela Shiffrin die volgt met 638 punten. Met nog enkele races te gaan is er nog veel mogelijk.

Al met al is het tot nu toe weer een indrukwekkend seizoen en er wacht ons nog een spannende laatste maand. Ik zal het op de voet blijven volgen en zal jullie allemaal zoveel mogelijk op de hoogte houden. 
Geniet er nog van nu het nog kan, straks is het weer wachten tot Oktober!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten